Reisgidsen


Van Hollandse boerenschoen naar trendy pump

Klompen worden soms gezien als schoeisel van boeren uit vroegere tijden. Maar niets is minder waar, want klompen zijn weer helemaal in. Bezoek een klompenmakerij net buiten Amsterdam en ontdek hoe klompen gemaakt worden.

Klompen
Tips van de housekeeper van NH
Klompen

Klompen, handgemaakt in Nederland

De klomp stamt al uit de middeleeuwen. Hij was een vervanging voor de houten sandaal en door middel van de verhoging aan de voorkant van de voet en de hiel was het contact met de modderige straten van vroeger tot een minimum beperkt. Veel mensen denken dat de klomp uit Nederland komt, maar van origine is het geen Nederlands product. De klomp komt namelijk oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk en kwam vervolgens via de kustlijn naar Spanje, Nederland en zelfs Scandinavië. In Nederland zijn klompen een nationaal product geworden en ze worden nu nog steeds met de hand gemaakt.

U kunt zelf gaan bekijken hoe Hollandse klompen gemaakt worden. Dat kan in een klompenmakerij net buiten Amsterdam. Er is een organisatie in Amsterdam die dagexcursies naar deze klompenmakerij aanbiedt. Tickets zijn online te boeken of via uw hotel. De prijzen liggen tussen de € 21 en € 29.

Klompen

Moderne en veelzijdige klompen

Klompen worden allang niet meer alleen gedragen door boeren. Tegenwoordig zijn moderne klompen te koop en ze zijn vaak heel apart beschilderd. Ook ziet u steeds vaker de klomp als modeartikel, zoals de trendy damesklomp met pumphakken. Die variant wordt natuurlijk niet op de boerderij gedragen! Klompen zijn bovendien veelzijdiger dan u denkt. Naast schoeisel hebben ze nog heel andere functies gekregen. Zo zijn klompen al omgevormd tot vogelhuisjes, bloempotten en brievenbussen.

Een boerderij net buiten Amsterdam biedt u de mogelijkheid om uw eigen klompen te decoreren. Er is helaas geen organisatie die een dagexcursie aanbiedt, maar u kunt de boerderij als volgt bereiken. Vanaf het Centraal Station neemt u bus 312 richting Edam. U stapt vervolgens uit bij de halte Katwoude en daarna is het nog een paar minuten lopen naar de boerderij. Denkt u wel aan voldoende saldo op uw OV-kaart, omdat u met regulier openbaar vervoer reist. De zogenaamde 'anonieme OV-kaart' is onder andere verkrijgbaar op het Centraal Station van Amsterdam en verder bij servicepunten in de hele stad. De kosten voor de workshop klompen decoreren bedragen € 26,50. Deze activiteit kunt u online direct bij de boerderij reserveren of via uw hotel.

Doe de klompendans

Klompen zijn niet alleen houten schoenen om te dragen tijdens het werken, maar u kunt er ook op dansen. Aan het begin van de twintigste eeuw begon het klompendansen in populariteit toe te nemen. De dans is speciaal om verschillende redenen. De traditionele klompendans wordt niet alleen gedanst op houten schoenen, maar hij wordt bovendien uitgevoerd op een houten vloer. Zo ontstaat een bijzonder ritmisch geluid. Daarnaast dragen de dansers traditionele Nederlandse klederdrachten en worden ze begeleid door vrolijke volksmuziek.

Er bestaat een mogelijkheid om de klompendans zelf te leren tijdens een workshop. In anderhalf uur leert u de dans in traditionele Nederlandse klederdracht en uiteraard op klompen. De workshop wordt gegeven in de hiervoor genoemde boerderij, waar u ook uw eigen klompen kunt decoreren. U kunt de dansworkshop online bij de boerderij of via uw hotel reserveren. De prijs van de klompendansworkshop is € 22.

Klompen

Klompen als souvenir

In Amsterdam zijn tal van souvenirwinkels te vinden waar u klompen in alle soorten en maten kunt kopen: van klein tot groot, van origineel blank hout tot bont beschilderd, van sleutelhanger tot kurkentrekker in klompfiguur en van klomppantoffel tot reuzenklomp. Er zijn zelfs klompen in speciale geschenkverpakkingen te koop. Denk bijvoorbeeld aan een spaarpot of twee klompen met een flesje drank en een glas. Prijzen variëren per artikel en per souvenirwinkel. Tussen de € 1 en € 30 kunt u al een bijzonder klompensouvenir bemachtigen.

Waar u kunt overnachten in Amsterdam Bekijk alle hotels in Amsterdam

Andere artikelen

Klompen

Ontspanning en gezelligheid in de beste bars in Amsterdam

Is de werkdag ten einde? Dan is het eindelijk tijd om samen met uw collega's heerlijk de bloemetjes buiten te zetten en te ontspannen in één van de vele barretjes die onze hoofdstad te bieden heeft

Klompen

Gezellig op ontdekking met kanaaltochten in Amsterdam

Amsterdam is in de Gouden Eeuw, dankzij de VOC, een belangrijke handelsstad geworden. Om vervoer gemakkelijk te maken werden grachten gegraven. Met leuke tips voor kanaaltochten door Amsterdam kunt u deze grachten zelf ontdekken.

Klompen

Bezienswaardigheden in Amsterdam, meer dan alleen de typische grachten

Het bruisende Amsterdam is een stad die nooit slaapt. In onze hoofdstad valt er altijd wel wat te beleven. Of u nu graag uitgebreid bezienswaardigheden bezoekt of 's nachts op stap wilt gaan, in Amsterdam zult u zich nooit vervelen

Klompen

Tussen heden en verleden: De Oude Kerk in Amsterdam

De Oude Kerk is één van de gotische gebouwen, die in het centrum van Amsterdam te vinden is. Enkele voorbeelden van bezienswaardigheden in het gebouw zijn de orgels, de glas-in-loodramen en de graven van beroemde Hollanders.

Klompen

Het boeiende verhaal van het Anne Frank Huis

In de levendige Jordaan in Amsterdam vindt u het Anne Frank Huis. Hier zaten 2 gezinnen ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het indrukwekkende museum geeft een idee van het leven van de jonge Anne Frank.

Klompen

Bezichtig de unieke collectie van het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum heeft de grootste collectie werken van deze beroemde kunstenaar. Met ruim 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven, krijgt u een compleet beeld van het leven van deze grootmeester