Reisgidsen


Tussen heden en verleden: De Oude Kerk in Amsterdam

De Oude Kerk is één van de gotische gebouwen, die in het centrum van Amsterdam te vinden is. Enkele voorbeelden van bezienswaardigheden in het gebouw zijn de orgels, de glas-in-loodramen en de graven van beroemde Hollanders.

Oude Kerk
Tips van de conciërge van NH
Oude Kerk

De geschiedenis

De Oude Kerk is één van de markante gebouwen in het centrum van Amsterdam. In 1306 werd de kerk door de toenmalige Bisschop van Utrecht gewijd aan de heilige Nicolaas van Myra, die ook als beschermheilige van Amsterdam wordt beschouwd. Tot 1578 heette de kerk Sint Nicolaaskerk. De kerk is gebouwd in de vorm van een hallenkerk.

De Oude Kerk tegenwoordig

Oude Kerk

Tegenwoordig heeft de Oude Kerk in Amsterdam nog steeds een actieve kerkgemeente en iedere zondag vindt er om 11:00 uur een kerkdienst plaats. De rest van de week is de Oude Kerk in Amsterdam te bezichtigen en doet ook dienst als tentoonstellingsruimte. Met het openbaar vervoer of te voet komt u het makkelijkst bij de Oude Kerk. De uitstaphalte voor het openbaar vervoer is halte 'Dam'. De toegangsprijs voor het bezichtigen van de Oude Kerk in Amsterdam is € 7,50. Studenten, bezitters van een CJP-pas, een Holland Pass of groepen vanaf 20 personen betalen per persoon € 5,- entree. Bezitters van een Stadspas mogen voor € 3,50 naar binnen. Gratis toegang hebben personen met een leeftijd onder 13 jaar, bezitters van een Vriendenpas, ICOM card, I Amsterdamcard of een Museumkaart. Via de website van de Oude Kerk kunt u zien, welke tentoonstellingen en evenementen er plaats vinden.

De toren

De toren van de Oude Kerk kreeg zijn huidige vorm en hoogte in de tweede helft van de 16e eeuw, toen de Oude Kerk in zijn geheel werd verhoogd. Tegenwoordig is de hoogte van de toren 70 meter. De toren beschikt over een carillon, dat in het jaar 1858 door de gieterij Hemony gegoten is. Iedere dinsdag en zaterdag vinden er om 16:00 uur carillonconcerten plaats. Deze concerten zijn buiten het gebouw gratis te beluisteren. In de maanden april tot en met september is het mogelijk om op de dagen donderdag, vrijdag en zaterdag de toren van de Nieuwe Kerk met een gids te beklimmen. Dit kost € 7,50 per persoon.

Waar u kunt overnachten in Amsterdam Bekijk alle hotels in Amsterdam

Andere artikelen

Oude Kerk

Gezellig op ontdekking met kanaaltochten in Amsterdam

Amsterdam is in de Gouden Eeuw, dankzij de VOC, een belangrijke handelsstad geworden. Om vervoer gemakkelijk te maken werden grachten gegraven. Met leuke tips voor kanaaltochten door Amsterdam kunt u deze grachten zelf ontdekken.

Oude Kerk

Ontspanning en gezelligheid in de beste bars in Amsterdam

Is de werkdag ten einde? Dan is het eindelijk tijd om samen met uw collega's heerlijk de bloemetjes buiten te zetten en te ontspannen in één van de vele barretjes die onze hoofdstad te bieden heeft

Oude Kerk

Zo veel interessante dingen om te doen in Amsterdam

Het typerende straatbeeld en de karakteristieke dingen om te doen in Amsterdam zorgen ervoor om uw zakelijk bezoek of kort verblijf in de Nederlandse hoofdstad bijzonder te maken en de stad zo goed mogelijk te leren kennen.

Oude Kerk

Een bezoek aan Chinatown in Amsterdam

Chinatown Amsterdam is gesticht in 1911. Hij bevindt zich in het centrum, in de oude stad. U vindt er natuurlijk veel Chinese restaurants en winkeltjes, maar ook één van de grootste boeddistische tempels van Europa.

Oude Kerk

Proef de authentieke Amsterdamse sfeer op de Noordermarkt

De Noordermarkt is een stukje Jordaan dat u niet mag missen. De levendige markt, de prachtige oude gebouwen, maken van het plein een bezienswaardigheid met de typische Amsterdamse sfeer.

Oude Kerk

Bezichtig de unieke collectie van het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum heeft de grootste collectie werken van deze beroemde kunstenaar. Met ruim 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven, krijgt u een compleet beeld van het leven van deze grootmeester