Reisgidsen


Grootse kunst en geschiedenis in het Rijksmuseum

Naast beroemde schilderwerken als de Nachtwacht van Rembrandt zijn er in het Rijksmuseum beeldhouwwerken, prenten, tekeningen, en andere kunstobjecten te ontdekken die van de rijke Nederlandse geschiedenis getuigen.

Rijksmuseum
Tips van de housekeeper van NH
Rijksmuseum

Van Den Haag tot Amsterdam

Het Rijksmuseum opende in 1800 voor het eerst haar deuren als Nationale Kunstgalerie. Het toenmalige museum was gelegen in Den Haag in het Huis ten Bosch. De collectie bestond in die tijd voornamelijk uit prachtige schilderijen, kunstobjecten en historische voorwerpen. In 1808 verhuisde het museum naar de hoofdstad Amsterdam.

Lodewijk Napoleon stond aan de voet van de verhuizing van de Nationale Kunstgalerie naar Amsterdam. Alle schilderijen en historische voorwerpen werden opgeslagen in het Paleis op de Dam dat tevens het voormalige stadhuis van de hoofdstad was. Ruim een jaar later in 1809 opende het Koninklijk Museum haar deuren, op de bovenste verdieping van het Paleis op de Dam.

Na de komst van koning Willem I in 1813 werd het Koninklijk Museum omgedoopt tot het Rijksmuseum. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft meerdere locaties in de stad gehad en heeft meerdere renovaties ondergaan. Tegenwoordig vindt u het museum op het Museumplein in Amsterdam.

Rijksmuseum

Een nieuw Rijksmuseum

In 2013 opende het museum opnieuw haar deuren, nadat het een aantal jaren onder renovatie stond. Het gebouw, een meesterwerk van architect Pierre Cuypers, werd door de continue uitbreiding van de collectie te klein. De toonzalen zijn prachtig in de stijl van de schilders opgetrokken en aangepast aan de sfeer van die tijd. Door de andere lichtinval komen de kunstwerken nu helemaal tot hun recht.

In de eregalerij van het museum vind je de meest bijzondere pronkstukken van de Nederlandse meesters, waaronder de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Als imposant middelpunt van de toonzaal prijkt het meesterwerk als meest bezochte en bewonderde schilderij van het Rijksmuseum. Al kijkt u er heel lang naar, het lijkt wel of het schilderij elke keer weer verandert. Steeds zijn er nieuwe elementen en andere invalshoeken te ontdekken.

Kunstwerken van grote meesters

Het bijzondere aan het Rijksmuseum is dat het zo vele werken van grote meesters herbergt. Hier vindt u Nederlandse kunstenaars als Vermeer, Van Gogh, Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen, Melchior d' Hondecoeter, Pieter de Hoogh en ga zo nog maar even door. Daarnaast is er in het Rijksmuseum een breed aanbod van internationale schilders en kunstenaars. Schilderijen worden aangevuld met beeldhouwwerken, objecten uit de kunstnijverheid en Aziatische kunst. Bovendien ziet u in het Rijksprentenkabinet een groot aantal tekeningen, foto's en prenten. Tijdens een rondleiding zult u ervaren hoe de toonzalen de geschiedenis van de wereldkunst prachtig in beeld brengen. Zo loopt u langs de geschiedenis van de 15e tot 17e eeuw en ontdekt u waarom de Nederlandse kunst in de Gouden Eeuw haar hoogtijdagen beleefde.

Het Rijksmuseum met kinderen

Rijksmuseum

Wie denkt dat kunst niet aantrekkelijk is voor kinderen heeft het mis. Voor groepen kinderen, verjaardagsfeestjes, of klassen heeft het Rijksmuseum een speciaal kinderprogramma. Op speelse wijze worden kinderen van alle leeftijden voorzien van informatie over de grote meesters van Nederland. Het educatieve programma neemt ze mee op een reis door de rijke kunstgeschiedenis van ons land en leert ze over de betekenis van deze kunst en de technieken die werden gebruikt. Tijdens de vakanties heeft het Rijksmuseum vaak leuke aanbiedingen voor gezinnen, het heeft dus zin om hun website in de gaten te houden.

Toegangsprijzen en openingstijden van het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is het gehele jaar geopend, zelfs op kerstdagen en nieuwjaarsdag. De openingstijden zijn van 's morgens 09:00 uur tot en met 17:00 uur in de middag. Het Rijksmuseum café, de museumwinkel en de tuin zijn te bezoeken tussen 10:00 uur en 16:00 uur 's middags. Voor wie van plan is het museum te bezoeken met meerdere personen, is het verstandig om vooraf te reserveren.

Volwassen bezoekers betalen € 17,50 per persoon. Jongeren tot en met 18 jaar, evenals vrienden van het Rijksmuseum en museumjaarkaart houders, kunnen gratis naar binnen. Voor wie in het bezit is van een CJIP pas geldt een korting van 50 % op de toegangsprijzen.

Er worden verschillende thematische rondleidingen aangeboden. Enige zijn gratis en andere kosten € 5,00 per persoon of € 75,00 per vijftien personen (exclusief toegang museum).

Het Rijksmuseum is gelegen aan het Museumplein dat is omringd door gezellige winkeltjes, terrasjes en andere toonaangevende musea in Amsterdam. Direct aan het plein zijn diverse parkeergarages, maar het Rijksmuseum is ook eenvoudig met de bus of tram te bereiken. Een combinatie van deze twee opties is ook aantrekkelijk. Parkeren aan de rand van de stad is een stuk goedkoper en vanaf hier zijn er directe bus- en tramverbindingen naar het Rijksmuseum.

Waar u kunt overnachten in Amsterdam Bekijk alle hotels in Amsterdam

Andere artikelen

Rijksmuseum

Fietsen in Amsterdam in de fietsstad bij uitstek

Of u nu in Amsterdam woont, of de stad voor vakantie of zaken bezoekt, per fiets beweegt u zich gemakkelijk van A naar B. De 17e-eeuwse binnenstad is niet meteen ingesteld op auto's, waardoor een fiets hier het handigste vervoermiddel is.

Rijksmuseum

Het Koninklijk Paleis: unieke pracht en praal

Het Koninklijk Paleis kent een rijke geschiedenis. Het gebouw is in verschillende perioden in verschillende functies gebruikt. In het Paleis zijn dan ook diverse kunststijlen vertegenwoordigd die bezoekers er kunnen bekijken

Rijksmuseum

De beste clubs in Amsterdam bieden u een variatie aan muziekstijlen.

Een dansliefhebber moet het nachtleven van Amsterdam absoluut geprobeerd hebben. De stad staat bekend vanwege zijn diversiteit aan clubs, muziekstijlen en organisatie van speciale feesten

Rijksmuseum

Koningspaleis Amsterdam, een herinnering aan een rijke geschiedenis

Het Koningspaleis Amsterdam heeft meer dan alleen een schitterend interieur. Bezoek het paleis en geniet van de wisselende tentoonstellingen en de bijzondere geschiedenis van het gebouw.

Rijksmuseum

Bezichtig de unieke collectie van het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum heeft de grootste collectie werken van deze beroemde kunstenaar. Met ruim 200 schilderijen, 500 tekeningen en 700 brieven, krijgt u een compleet beeld van het leven van deze grootmeester

Rijksmuseum

Proef de authentieke Amsterdamse sfeer op de Noordermarkt

De Noordermarkt is een stukje Jordaan dat u niet mag missen. De levendige markt, de prachtige oude gebouwen, maken van het plein een bezienswaardigheid met de typische Amsterdamse sfeer.