Reisgidsen


Berliner Dom, de belangrijkste en grootste kerk van Berlijn

Breng een bezoek aan de prachtige Berliner Dom, de trots van de stad. De schitterende architectuur en het interieur maken het een lust voor het oog en een bezoek mag niet ontbreken tijdens een verblijf in de stad

Berliner Dom
Tips van de housekeeper van NH
Berliner Dom

Eerste bouwwerken

De eerste sporen van de kerk dateren uit het jaar 1465. Het was oorspronkelijk een klein gebouw dat gebruikt werd als de koninklijke kerk voor de Hohenzollern familie. De oorspronkelijke Dom werd uiteindelijk in 1747 gebouwd. De kerk werd gebouwd naar barok ontwerp van Johann Boumann. Bijna 70 jaar later werd het omgebouwd tot een classicistische kerk naar ontwerp van Karl Friedrich Schinkel.

De kathedraal en het interieur

Berliner Dom

In 1894 besloot keizer Wilhelm II om de oude kerk te slopen en te vervangen door de huidige kathedraal. Het was de bedoeling dat de kathedraal, in omvang, zou lijken op de Sint Pietersbasiliek in Rome. Onder leiding van de architect Julius Raschdorff bouwde men in barokstijl met elementen uit de renaissance. Voor een protestantse kerk waren de rijkelijke versieringen zeer uitzonderlijk te noemen. De bouw van de kathedraal nam maar liefst 11 jaar in beslag en werd pas in het jaar 1905 voltooid.
De kathedraal heeft een prachtig interieur, waarbij het hoofdaltaar dateert uit 1850. De gebrandschilderde ramen werden ontworpen door Anton von Werner en stammen uit 1905. De ramen beelden de geboorte van Christus uit. In de kathedraal liggen een aantal koninklijke familieleden van de Hohenzollerns begraven. Het pronkstuk van de kerk is het indrukwekkende hoofdorgel, gebouwd door Wilhelm Sauer. Met 4 klavieren en 113 registers was het destijds bij de oplevering, het grootste instrument van Duitsland.

Bezoek de Berliner Dom

Gelegen op het museumeiland in het centrum van Berlijn, is de Berliner Dom goed bereikbaar met het openbaar vervoer of de taxi. De S-bahn stopt bij de Hakescher Markt vanwaar het een prima wandeling is. Trek enige uren uit voor uw bezoek, de toegang kost € 7,-.

Waar u kunt overnachten in Berlijn Bekijk alle hotels in Berlijn

Andere artikelen

Berliner Dom

Leuke dingen om te doen tijdens uw verblijf in Berlijn

Breng een weekend door in het spannende Berlijn en u sluit de stad waarschijnlijk in uw hart. De stad heeft zoveel gezichten en biedt voor ieder iets. Bezoek de musea, de Muur of ontdek het nachtleven in de levendige wijken.

Berliner Dom

Heerlijk, hip en gevarieerd eten in Berlijn

Heeft u honger gekregen na het bezoeken van al die bezienswaardigheden? Maak uw keus uit één van de vele hippe en trendy eetgelegenheden van Berlijn en proef wat de stad te bieden heeft op culinair gebied

Berliner Dom

De ultieme verrijking: sightseeing in Berlijn

Berlijn is een stad die blijft boeien. Een stad die beweegt en u tot bewegen brengt. U bevindt zich in het hart van Duitsland. Ontdek nu meer van deze immense metropool. Ongeëvenaard en altijd spraakmakend.

Berliner Dom

Architectuur en bedrijvigheid aan het Potsdamer Platz

Het Potsdamer Platz in Berlijn heeft ondanks de moderne bouw een rijk verleden. Ooit was dit het grootste verkeersknooppunt van Europa en een cultureel centrum van de stad maar in de oorlog werd het volledig verwoest.

Berliner Dom

Gezelligheid op de prachtige Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt in Berlijn is een harmonisch geheel van bijzondere bouwwerken en historische monumenten. De prachtige Franzosischer Dom en het Konzerthaus zijn een verplichte stop als u een bezoek brengt aan de Gendarmenmarkt

Berliner Dom

Uniek uitzicht over Berlijn vanuit de Televisietoren

Het hoogste gebouw van Duitsland, de 369 meter hoge Televisietoren, is zo iconisch voor Berlijn als de Eiffeltoren voor Parijs. Op heldere dagen is het panoramisch uitzicht vanaf 203 meter hoogte onverslaanbaar.