Reisgidsen


Botanische Tuin Berlijn: diversiteit aan plantensoorten

De wereldberoemde Botanische Tuin Berlijn is een bezoekje meer dan waard. In de broeikassen kunt u een enorme diversiteit aan planten van over de hele wereld ontdekken. De tuin beschikt over 22.000 verschillende soorten.

Botanische Tuin Berlijn
Tips van de receptionist van NH
Botanische Tuin Berlijn

Buitentuin en broeikassen

De Botanische Tuin in Berlijn heeft een oppervlakte van 43 hectare. De tuin heeft schitterend aangelegd groen, waarbij in elke hoek wel iets nieuws te ontdekken valt. Loop langs de uitgezette wandelroutes en geniet van de natuurpracht die de tuin te bieden heeft. In de Prinsentuin zijn er bijvoorbeeld uitzonderlijke planten uit de 17de eeuw te vinden. Op het domein zijn er verschillende aangelegde bomentuinen, ook arboretums genoemd. Verschillende routes brengen u langs deze en andere aangelegde tuinen, zoals de heerlijke geurentuin. Indien u wat voor de natuur wilt betekenen, heeft u in de botanische tuin de mogelijkheid om een plant te adopteren. Op die manier zult u meteen tot 'De vrienden van de botanische tuin' worden gerekend.


Het was Adolf Engler die de Botanische Tuin in Berlijn tussen 1879 en 1910 heeft laten aanleggen. Hij was in eerste instantie bedoeld om de plantensoorten uit de verschillende Duitse kolonies te bestuderen. Hiervoor werden enkele gigantische broeikassen gebouwd die door maar liefst 1.500 ton steenkool werden verwarmd. De grootste kas, de zogenaamde tropenkas, is met zijn 25 m hoge, 30 m brede en 60 m lengte een van de grootste kassen ter wereld. Er groeien ruim 1.300 plantensoorten in. U zult er verschillende cactussen, reuzenbamboe, orchideeën en vleesetende planten vinden. De plant waar de meeste bezoekers op af komen is toch wel de Victoria Amazonica, oftewel de reuzenwaterlelie, die tot ieders verbeelding spreekt. De bladeren van deze uitzonderlijke plant hebben een draagvermogen van maar liefst 8 kg.

Botanische Tuin Berlijn

Het museum en de bibliotheek

Het museum in de Botanische Tuin in Berlijn is een van de beste op botanisch gebied. Het museum bestaat uit permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Zo is er een tentoonstelling waarbij verschillende plantstructuren, die normaal onzichtbaar zijn voor het blote oog, zijn vergroot. Ook kunt u een tentoonstelling bezoeken waarin hele leefgebieden onder een vergrootglas worden gelegd. Een verdere bijzonderheid is dat u in het museum het hele jaar door planten kunt bekijken die in de tuin normaal gezien slechts enkele weken kunnen worden bezichtigd. Heeft u weinig tijd en wilt u alleen het museum bezoeken, dan is dit mogelijk. Een ticket voor het museum kost slechts € 2,50.


De Botanische Tuin Berlijn beschikt ook over een bibliotheek. De bibliotheek is niet alleen fascinerend voor liefhebbers van tuinen, maar vooral een noodzaak voor wetenschappers. De bibliotheek herbergt de nodige naslagwerken en literatuur voor wetenschappelijk onderzoek. In de Berlijnse Botanische Tuin is altijd al veel onderzoek doorgevoerd. Niet voor niets is de tuin verbonden met de nabijgelegen universiteit, de Freie Universität Berlin.

Praktische informatie

De Botanische Tuin Berlijn wordt omringd door bushaltes. Indien u de trein neemt, kunt u het beste uitstappen bij het station 'Botanischer Garten'. Hoewel de tuin makkelijk te bereiken is, zijn er geen parkeerplaatsen die er direct bijhoren. Het beste kunt u de auto kwijt aan de Königin-Luise-Straße om vervolgens naar de hoofdingang aan de straat Unter den Eichen te wandelen. Tijdens de zomermaanden (mei - juli) is de tuin van 9.00 - 21.00 uur dagelijks te bezoeken. Daarbuiten willen de openingsuren nog wel eens verschillen en het is daarom verstandig als u zich van tevoren via de website informeert. De prijs voor zowel de tuin als het museum is met € 6 goed te betalen. Als u met een groep komt, kunt u kiezen voor een rondleiding. Hiervoor wordt per groep van maximaal 25 personen slechts € 55 gevraagd voor een rondleiding van een uur.

Botanische Tuin Berlijn

Waar u kunt overnachten in Berlijn Bekijk alle hotels in Berlijn

Andere artikelen

Botanische Tuin Berlijn

Bezoek de wereldberoemde kerstmarkten in Berlijn

Rond de kerst heeft Berlijn ongeveer tachtig van elkaar verschillende kerstmarkten. Glühwein is op alle markten verkrijgbaar, maar elke markt biedt andere geschenken. Oriënteer uzelf vooraf online naar wat voor type markt u zoekt.

Botanische Tuin Berlijn

Bruisende activiteiten in Berlijn: voor ieder wat wils

Er zijn zoveel verschillende activiteiten in Berlijn dat bezoekers vaak moeilijk een keuze kunnen maken. De stad heeft naast de vele cafés, restaurants en theaters een nachtleven dat moeilijk te evenaren is

Botanische Tuin Berlijn

Geniet van een indrukwekkend weekend Berlijn

Bezoek de Berlijnse Muur, de Dom en de Brandenburger Tor, maar ontdek ook de verschillende woonwijken van de spannende stad Berlijn. Met de vele parken, creatieve werkplaatsen en klassieke woningen verovert de stad snel uw hart

Botanische Tuin Berlijn

Het Joods Museum in Berlijn: meer dan een museum

Het museum vertelt het intrigerende verhaal van de Joodse cultuur vanaf de Middeleeuwen tot heden. Het beschikt over een grote hoeveelheid bijzonder beeldmateriaal en schenkt veel aandacht aan het detail.

Botanische Tuin Berlijn

Gezelligheid op de prachtige Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt in Berlijn is een harmonisch geheel van bijzondere bouwwerken en historische monumenten. De prachtige Franzosischer Dom en het Konzerthaus zijn een verplichte stop als u een bezoek brengt aan de Gendarmenmarkt

Botanische Tuin Berlijn

Uniek uitzicht over Berlijn vanuit de Televisietoren

Het hoogste gebouw van Duitsland, de 369 meter hoge Televisietoren, is zo iconisch voor Berlijn als de Eiffeltoren voor Parijs. Op heldere dagen is het panoramisch uitzicht vanaf 203 meter hoogte onverslaanbaar.