Reisgidsen


Brandenburger Tor het meest bijzondere monument van Europa

De tweehonderd jaar oude geschiedenis van Berlijn, wordt gekenmerkt door de voormalige stadspoort van de stad: De Brandenburger Tor.

Brandenburger Tor
Tips van de conciërge van NH
Brandenburger Tor

Geschiedenis van de Brandenburger Tor

De plek waar de poort staat was vroeger de stadsgrens tot het centrum van Berlijn. Gelegen op de grens met Unter den Linden en de Pariser Platz is het de enig overgebleven stadsgrens van Berlijn en biedt het direct toegang tot vele andere bijzondere bezienswaardigheden in de stad. De opdracht voor de bouw van de Brandenburger Tor werd gegeven door Frederik Willem II van Pruisen als teken van vrede voor Carl Gotthard Langhans. Wie door de poort de stad wilde betreden moest vroeger tol betalen.
De prachtige Quadriga, het beeld van de vier enorme paarden op de top, is door Napoleon meegenomen als buit tijdens de oorlog en later weer terug geplaatst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de Brandenburger Tor zwaar beschadigd en kon deze Quadriga niet meer gered worden. Pas in de jaren 2000 tot 2002 werd het monument volledig gerestaureerd en is er een replica van de vier paarden gemaakt.

Wat u verder nog moet weten...

Brandenburger Tor

De toren heeft een behoorlijke omvang. Hij is 26 meter hoog, 11 meter diep en ongeveer 66 meter breed. Gedurende de 60'er jaren werd de Berlijnse Muur ten westen van de Tor gebouwd, waardoor de Brandenburger Tor in eens tot Oost-Berlijn behoorde. Vanwege de zware grensbeveiliging tussen Oost,- en West Berlijn was het gedurende 30 jaar niet mogelijk om onder de poort door te lopen. Na de val van de Berlijnse Muur werd het allemaal anders, de Tor werd gerenoveerd en voor het eerst na zoveel jaar kon er weer onderdoor gelopen worden. Wilt u in alle rust genieten van dit schitterende monument dan kunt u het beste in de vroege ochtenduren afreizen naar de Brandenburger Tor.

Waar u kunt overnachten in Berlijn Bekijk alle hotels in Berlijn

Andere artikelen

Brandenburger Tor

Heerlijk, hip en gevarieerd eten in Berlijn

Heeft u honger gekregen na het bezoeken van al die bezienswaardigheden? Maak uw keus uit één van de vele hippe en trendy eetgelegenheden van Berlijn en proef wat de stad te bieden heeft op culinair gebied

Brandenburger Tor

De gedenkwaardige Graffiti Berlijnse Muur van dichtbij bekijken

Dit is een plaats waar kunst uitgroeide tot de uitdrukking van een unieke locatie in de geschiedenis van de stad. Het is een ontmoetingsplaats die vertelt over het oude en het nieuwe Berlijn en over een gescheiden en herenigd Duitsland.

Brandenburger Tor

Botanische Tuin Berlijn: diversiteit aan plantensoorten

De wereldberoemde Botanische Tuin Berlijn is een bezoekje meer dan waard. In de broeikassen kunt u een enorme diversiteit aan planten van over de hele wereld ontdekken. De tuin beschikt over 22.000 verschillende soorten.

Brandenburger Tor

Breng een bezoek aan de monumentale Rijksdag

Wie in Berlijn is, moet zeker naar het indrukwekkende gebouw; de Rijksdag. Naast de politieke rol die het gebouw voor Duitsland speelt, heeft het een rijke historie. Ook biedt het gebouw een uniek uitzicht over Berlijn.

Brandenburger Tor

Het Joods Museum in Berlijn: meer dan een museum

Het museum vertelt het intrigerende verhaal van de Joodse cultuur vanaf de Middeleeuwen tot heden. Het beschikt over een grote hoeveelheid bijzonder beeldmateriaal en schenkt veel aandacht aan het detail.

Brandenburger Tor

Gezelligheid op de prachtige Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt in Berlijn is een harmonisch geheel van bijzondere bouwwerken en historische monumenten. De prachtige Franzosischer Dom en het Konzerthaus zijn een verplichte stop als u een bezoek brengt aan de Gendarmenmarkt