Reisgidsen


Bezoek de wereldberoemde kerstmarkten in Berlijn

Rond de kerst heeft Berlijn ongeveer tachtig van elkaar verschillende kerstmarkten. Glühwein is op alle markten verkrijgbaar, maar elke markt biedt andere geschenken. Oriënteer uzelf vooraf online naar wat voor type markt u zoekt.

Kerstmarkten in Berlijn
Tips van de conciërge van NH
Kerstmarkten in Berlijn

Shoppen op kerstmarkten

De kerstmarkten in Berlijn zijn heel anders van sfeer en aanbod dan de Nederlandse kerstmarkten. Daarom komen ook zoveel Nederlanders rond deze tijd even 'shoppen' in de Duitse steden. De uitbundig en sfeervol gedecoreerde boulevards, de grote en kleine pleinen en de smalle straatjes verrassen u met hun magische charmante kerstsfeer en nodigen u uit om deel te worden van de markt. Daarna kunt u door de stad wandelen en kijken naar de mooi versierde etalages van de winkels en warenhuizen. Binnen hoort u vrolijke kerstdeuntjes en kunt u kerst als het ware proeven en voelen. Het is mogelijk om een dag naar Berlijn te reizen of om er een onvergetelijk weekend van te maken. Snuffel tussen de talloze marktkraampjes en kerststalletjes, bekijk er ambachtslieden die ter plaatse de mooiste kerstballen en andere ornamenten blazen en proef er van typische winter lekkernijen als gepofte kastanjes, de van aardappel gemaakte Reibekuchen en de niet te versmaden Kaiserschmarren (pannenkoekreepjes met stroop en garnering). Als het buiten wat kouder is, ruikt en smaakt het eten bij de stalletjes geweldig en is de verleiding om niet van alles iets te nemen bijzonder groot. Handig is vooraf online te kijken welke kerstmarkt in Berlijn u wilt bezoeken, dat bespaart een hoop reistijd en teleurstellingen. Er is namelijk veel verschil in aanbod, sfeer en type geschenken!

Weihnachtszauber Gendarmenmarkt

Kerstmarkten in Berlijn

De meest besproken kerstmarkt is de “Weihnachtszauber auf dem Gendarmenmarkt”. Jaarlijks krijgt deze kerstmarkt in Berlin-Mitte ruim 800.000 bezoekers. De Weihnachtszauber bevindt zich tussen de Deutsche Dom, de Französische Dom en het Konzerthaus op de Gendarmenmarkt. Ambachtslieden en handarbeiders uit alle wereldse windstreken zijn aanwezig op deze kerstmarkt in Berlijn en tonen u graag houtsnijwerk, ontwerpen van goud- en zilversmeden, bijzondere kleding, verrassende geschenken en bijzondere maar vooral unieke kunstontwerpen. Vergeet u niet de imposant grote kerstboom te bewonderen midden op de markt en een kijkje te nemen bij de theatervoorstellingen die tijdens de markturen op een podium worden opgevoerd. De toegangsprijs voor de Weihnachtszauber kerstmarkt in Berlijn is op doordeweekse dagen van 11:00 tot 14:00 uur gratis en op andere tijden is er een vergoeding van € 1,00. Een andere kerstmarkt in Berlijn met een sprookjesachtige sfeer, is de “Berliner Weihnachtszeit” bij het Rote Rathaus op de centraal gelegen Alexanderplatz. De markt is al van verre herkenbaar door het verlichte reuzenrad. Naast de talrijke kraampjes kun je midden op de kerstmarkt schaatsen op de 600 m2 grote ijsbaan. Deze kerstmarkt krijgt dagelijks drie maal bezoek van de kerstman met zijn rendierkoets bij het Rote Rathaus. De entree voor de Berliner Weihnachszeit is gratis. Bij de kerstmarkt "Winterwelt am Potsdamer Platz" kunnen kinderen rodelen. En op de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche, is een tent met Feuerzangenbowle, de traditionele Glühwein met geflambeerde suiker.

Transport, tickets en openingstijden

Berlijn is een grote stad met goede verbindingen met S-Bahn (meestal bovengronds), U-Bahn (meestal ondergronds) en busverbindingen (aangegeven met 'M'). Voor een bezoek aan de kerstmarkt op de Gendarmenmarkt stapt u uit bij Stadtmitte wanneer u met de U6 lijn reist, of u stapt uit bij Hausvogteiplatz reizend met de U2. Kiest u voor de S-Bahn, dan stapt u uit bij station Friedrichstrasse.

Berliner Weihnachtszeit heeft als uitstaphalte de Alexanderplatz. Via Zoologischer Garten komt u bij de markt rond de Gedächtniskirche. De markt op de Potsdamer Platz heeft de gelijknamige halte die met S- en U-Bahn bereikbaar is.

Tickets voor zowel de U- als S-Bahn zijn verkrijgbaar bij de meertalige ticketmachines op de perrons van de halteplaatsen. Bij grotere stations zijn loketten. Let op: voordat u de reis aanvangt moet het kaartje geactiveerd worden door deze af te stempelen in de gele of rode apparaten bij de haltes, in bussen of trams.

De kerstmarkten zijn goed toegankelijk en ook bereikbaar voor bezoekers die gebruik maken van een rolstoel. Toiletcontainers zijn geplaatst voor de duur van de kerstmarkt.

Op 1 november openen de eerste kerstmarkten in Berlijn. De meeste, zoals ook de Gendarmenmarkt en de markt bij het Rote Rathaus zijn geopend tussen 24 november en 28 december. Om de 'Spaß' niet te bederven zijn enige kerstmarkten tot 4 januari te bezoeken.

Kerstmarkten in Berlijn

Waar u kunt overnachten in Berlijn Bekijk alle hotels in Berlijn

Andere artikelen

Kerstmarkten in Berlijn

Heerlijk, hip en gevarieerd eten in Berlijn

Heeft u honger gekregen na het bezoeken van al die bezienswaardigheden? Maak uw keus uit één van de vele hippe en trendy eetgelegenheden van Berlijn en proef wat de stad te bieden heeft op culinair gebied

Kerstmarkten in Berlijn

Geniet van een indrukwekkend weekend Berlijn

Bezoek de Berlijnse Muur, de Dom en de Brandenburger Tor, maar ontdek ook de verschillende woonwijken van de spannende stad Berlijn. Met de vele parken, creatieve werkplaatsen en klassieke woningen verovert de stad snel uw hart

Kerstmarkten in Berlijn

Museumeiland in Berlijn, vijf musea op één eiland

Het Museumeiland in Berlijn is niet alleen geplaatst op de UNESCO-werelderfgoedlijst, het heeft ook vijf wereldwijd gerenommeerde musea, de Dom van Berlijn en het schitterende park Lustgarten

Kerstmarkten in Berlijn

Breng een bezoek aan de monumentale Rijksdag

Wie in Berlijn is, moet zeker naar het indrukwekkende gebouw; de Rijksdag. Naast de politieke rol die het gebouw voor Duitsland speelt, heeft het een rijke historie. Ook biedt het gebouw een uniek uitzicht over Berlijn.

Kerstmarkten in Berlijn

Kurfürstendamm: bezienswaardigheid en winkelboulevard

Sinds de hereniging heeft de Kurfürstendamm nieuwe glans gekregen. Hier staan chique winkels naast de bekende modemerken. In de zijstraten bevinden zich verschillende theaters en stijlvolle cafés en restaurants.

Kerstmarkten in Berlijn

Architectuur en bedrijvigheid aan het Potsdamer Platz

Het Potsdamer Platz in Berlijn heeft ondanks de moderne bouw een rijk verleden. Ooit was dit het grootste verkeersknooppunt van Europa en een cultureel centrum van de stad maar in de oorlog werd het volledig verwoest.